"En dat is wat ik nooit deed. LEVEN! Ik had geen doel, geen tijd en ondernam haast geen acties. Ik was aan het over-leven. Ik ging over het leven heen. Ik sloeg het over, door geleefd te worden in plaats mijn eigen leven in handen te nemen. Ik doorstond het leven zonder het te maken. Ik deed wat anderen van mij verwachtten. Ik leefde mijn oude pijnen, emoties en patronen voort. Doorstond HET!" Ik lees oude aantekeningen uit de Praktijk van maart 2017 en wil die graag nu met jou delen.....

Daar staan de twee zonen tegenover hun vader. Al een ruime tijd geleden hebben zij van hem het bedrijf overgenomen. Even naar de notaris, tekenen, een horloge (als grapje) als dank en door met de bedrijven. En, toch lijkt de geest er uit. Ze zijn het belangrijke ritueel van respect en overdracht vergeten. Vandaag voeren zij dit onder mijn begeleiding door middel van een opstelling alsnog uit..... Ken jij ook het belang van persoonlijke en/of professionele rituelen?

Hij zegt tegen mij; 'het zijn nu maar drie scherven, alleen als ik het nu niet goed doe dan worden het er wel twintig. Dan is alles werkelijk stuk!' Ik antwoord hem dat het niet uitmaakt hoeveel scherven er werkelijk zijn. Het is de kunst van vergeven en respect wat bepaalt of iets kapot blijft of juist verbindt.

"Another year over and what have You done.....?"

Er worden liedjes over geschreven. Verhalen over verteld. Boeken gepubliceerd. Of jij nu voor de zachte kant kiest. De harde kant of de middenweg. Workshops in gegeven en uiteraard gaat dit ook over jou. Want zal jij er ook al op gewezen zijn en/of worden. Niet over jouw pad. Echter over de weg. "ALLEEN KEN JIJ DE WEG.....?"

"Ik doe dit werk al veertig jaar. Het is toch vreemd dat dit nu pas naar boven komt?" vraagt ze mij met grote ogen. Ik vraag haar; 'Hoe oud is de Rijn?' "Heel oud" antwoord ze direct. 'Door de huidige stand mogen nu pas bepaalde dingen aan het oppervlak komen' vertel ik haar. 'Het is nu dus de tijd, om het jou zichtbaar te maken' Echter de vragende ogen zijn mij niet vreemd. In veel gesprekken met mijn cliënten is deze verbazing aanwezig. Hoe het toch komt dat iets nu (pas) naar boven komt.....

Ken jij de uitspraak; 'Wie niet horen wilt, moet maar voelen'? Van die spreuken/gezegden die jij misschien wel op de basis school/lagere school hebt mogen leren en waarvan wij meestal denken: "Gauw vergeten". Alleen er zit veel meer wijsheid achter dan dat menigeen weet. Waarom? Lees snel verder......

Ik ken cliënt al een tijdje en zie hem per sessie zo enorm groeien. Alleen dat is niet aan mij om dat te bepalen. Cliënt mag dit zelf inzien. Dan zal zijn groei nog sneller doorzetten. Hij zegt opeens; "Ik moet goed doen anders faal ik. En bij die gedachte alleen al heb ik het gevoel dat ik faal". Ik begrijp hem zo goed. Samen kijken wij naar deze hulpvraag door middel van de methode 'Laat zien. Laat los. Laat toe.' En vooral dat laatste is zo belangrijk. Vervang het negatieve met het positieve.

Jij kan op allerlei manieren jouw dankbaarheid uitspreken en/of tonen. Mijn eerste vraag aan jou is of jij überhaupt jouw dankbaar (altijd) laat blijken? Ook naar jouzelf toe? En, durf jij een kleinigheid aan een groter geheel bij te dragen? Enige sessies geleden werd ik enorm verrast door een steentje. Een steentje zou jij nu misschien denken. Lees maar verder...

Jij zal zo af en toe best wel eens zeggen; "Ik hoop dat..." of "Laten wij hopen dat..." of "Ik hoop op..." of een andere zin waarin het woord 'Hoop' voorkomt. Een verwachting van jou gebaseerd op een negatieve emotie. Een emotie ontstaan in jouw verleden. Hoe dat zit? Lees snel verder........

Meer weergeven